Yhdistysajatuksen taustaa

Ajatuksen Suomen postcrossingyhdistys -nimisestä yhdistyksestä esitti Marko Kulmala Facebookin Postcrossing Finland -ryhmässä 28.8.2015 kutsuen samalla koolle suunnittelupalaverin yhdistysajatusta pohtimaan Postimuseolle 11.9.2015. Kantavana ajatuksena oli se fakta, että Suomessa on melkoinen joukko Postcrossaajia, yli 18 600 joiden intressit ovat valtaosin yhteiset.

Järjestäytymisellä katsottiin olevan mahdollista saada voimaa yhteisen harrastuksen edistämiseksi sekä mahdollisuuksia hankkia etuja jäsenistölle. Itsenäisenä oikeushenkilönä yhdistys voi neuvotella etuja jäsenistölleen sekä järjestää tapahtumia ja hankkia näille sponsoreita.

Tärkeänä ajatuksena nähtiin myös pirstoutuneena olevan tiedon kokoaminen keskistetysti yhteen paikkaan jäsenpalveluksi. Kattava verkkopalvelu voisi sisältää ajantasaista tietoa keskitetysti korttiuutuuksista, suomalaisista korttitaiteilijoista, postimerkeistä, leimoista, ostopaikoista ja muista harrastukseen liittyvistä uutisista. Sivusto voisi sisältää jäsenistön keskinäisen kauppapaikan ylimääräisille postikorteille, ”kirppiksen”.

Suunnittelupalaverissa todettiin yksimielisesti että yhdistykselle on tarvetta ja päätettiin valmistella yhdistyksen perustamista vielä loppuvuoden 2015 aikana. Perustamiskokous kutsuttiinkin koolle jo 24.10.2015.

Yhdistyksen perustaminen

Suomen postcrossingyhdistys ry perustettiin Tampereen Vapriikissa 24.10.2015. Perustamiskokouksessa käytiin syyskuisen suunnittelupalaverin jälkeisen valmistelun pohjalta tarkempi keskustelu tulevan yhdistyksen tavoitteita ja toiminnasta.

Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen sääntöjen mukaan pääasiallinen tarkoitus on edistää postcrossing-harrastusta ja sen tunnettuutta Suomessa.

Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys mm. järjestää jäsenilleen erilaista toimintaa (matkoja, tapaamisia, näyttelyitä), osallistuu aktiivisesti ensipäivätapahtumiin, ylläpitää kattavaa, postcrossingiin keskittyvää nettisivua keskustelufoorumeineen, korttikirppiksineen ja verkkokauppoineen sekä esittelee pyynnöstä harrastusta esim. kouluilla.

Yhdistyksen jäsenkortti uusitaan vuosittain, ja sen kuvittaa yhdistyksen vuosittain valitsema suomalainen taiteilija, jota ja jonka tuotantoa yhdistys nostaa näkyvästi esille kuluvan vuoden aikana viestinnässä ja verkkosivuilla. Ensimmäiseksi vuoden taiteilijaksi päätettiin kutsua taiteilija Inge Löök jonka tuotanto on erityisen suosittua paitsi Suomessa, myös Suomen ulkopuolella. Inge Löök vastasi yhdistykselle olevansa kiitollinen kunniasta ja hän suunnitteli myös yhdistyksen ensimmäisen jäsenkortin kuvituksen vuodelle 2016.

Yhdistyksen jäsenenä tuet kaikkea edellä mainittua ja lisäksi pääset osalliseksi kaikista jäseneduistamme. Kannatusjäsenillemme tarjoamme erinomaisen, kattavan ja helpon väylän tavoittaa jopa 19 000 suomalaista postcrossing-harrastajaa pelkän vuosimaksun hinnalla.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.