Postcrossaajan tietopankki

>Postcrossaajan tietopankki
Postcrossaajan tietopankki2016-10-26T17:25:22+03:00

Postcrossaajan tietopankki

Lähetä kysymys
Kaipaatko apua tai selvennystä postcrossing-harrastukseen liittyvissä asioissa? Selaa Tietopankkiamme tai mikäli et löydä etsimääsi, esitä kysymys harrastusneuvonnallemme. Kysymyksiä voi lähettää jokainen riippumatta onko yhdistyksen jäsen vai ei.
Lähetä kysymys
Miten sijoitan osoitteen postikorttiin?2017-03-12T11:21:08+03:00

Virallinen ohjeistus on, että postikortti täytetään vaakatasossa; oikeaan yläkulmaan tulee postimerkki, sen alapuolelle osoite ja viesti kortin vasemmalle puolelle.

Välillä vastaan tulee kuitenkin kortteja, joissa osoiteviivat on piirretty eri paikkaan. Esimerkiksi puolalaisen Postallove-verkkokaupan kortit on suunniteltu ns. potrettimuotoon, jolloin korttia käsitellään pystyssä ja viivat löytyvät kortin alaosasta.

Tällaisessa tapauksessa voi joko vähät välittää valmiista osoiteviivoista, kääntää kortin vaakaan ja toimia kuten normaalistikin.

Kortit menevät kuitenkin perille normista poikkeavasta asettelusta huolimattakin; siispä kortti pystyyn, postimerkki oikeaan yläkulmaan, osoite alas viivoille ja (lyhyt) tekstipätkä merkin ja osoitteen väliin. Osoite kannattaa vielä varmuuden vuoksi vaikkapa ympyröidä, jotta se varmasti erottuu tekstin joukosta.

Tilin asettaminen epäaktiiviseksi2016-10-05T11:17:46+03:00

Postcrossing-tili on mahdollista asettaa epäaktiiviseen (inactive) tilaan, jolloin korttien lähettäminen onnistuu normaaliin tapaan, mutta osoitteesi ei mene jakoon (= et saa itse kortteja).

Inactive-tilaa suositellaan käyttämään esimerkiksi lomamatkan, muuton tai vastaavan pidemmän poissaolon aikana, jolloin korttien rekisteröinti saattaa olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Tiliasetukset löytyvät kohdasta Settings > Account > Account status > Active/Inactive.

Korttien lähettämistä Inactive-tilassa ei voi jatkaa loputtomiin; mikäli ero lähetettyjen ja saatujen korttien välillä kasvaa liian suureksi, estää Postcrossing.com uusien korttien lähettämisen siksi aikaa, että ero on kuroutunut pienemmäksi.

Kun pystyt taas vastaanottamaan kortteja, muista käydä muuttamassa tilin tila takaisin aktiiviseksi!

Sain osoitteen epäaktiiviselle käyttäjälle – mitä teen?2016-10-05T11:09:43+03:00

Pääsääntö on, että sinun on lähetettävä kortti saamaasi osoitteeseen.

Osa käyttäjistä kirjautuu tililleen vain rekisteröidäkseen saamansa kortit tai ottaakseen uusia osoitteita, jolloin kirjautumisten väli voi venyä pitkäksikin.

Tili on myös mahdollista laittaa epäaktiiviseen (inactive) tilaan, jolloin jäsen voi lähettää kortteja, mutta hän ei saa niitä itse. Tästä johtuen jäsenellä voi olla huomattavasti enemmän lähetettyjä kuin saatuja kortteja.

Muistathan, että jäsenen profiiliinsa kirjaamat korttitoiveet ovat vain toiveita, eivät käskyjä.

Jos sinulla on syytä epäillä, että korttiasi ei tulla rekisteröimään, voit ottaa yhteyttä Postcrossing.com-sivuston ylläpitoon. Jäsenen harva kirjautuminen sivustolle tai suuret erot saatujen ja lähetettyjen korttien välillä eivät kuitenkaan ole syitä olla lähettämättä korttia.

GF-kortti2016-10-26T17:37:54+03:00

Välillä vastaan tulee profiileja, joissa toivotaan GF-kortteja. GF on lyhenne sanoista “Greetings from…” ja sillä viitataan puolalaisen Postallove-verkkokaupan valmistamiin kortteihin.

Sarja on ollut ilmestymisestään alkaen erittäin suosittu postcrossajien keskuudessa, mikä on kirvoittanut harrastajat valmistamaan omia versioitaan kyseisistä korteista. Tästä johtuen puhutaan myös termeillä “official GF-cards” (=Postalloven valmistamat) sekä “unofficial GF-cards” (=muiden  valmistamat kortit).

Lue haastattelu Postallovesta ja GF-korteista

Voiko alaikäinen harrastaa postcrossingia?2016-10-26T17:27:20+03:00

Postcrossing.comin käyttöehdoissa todetaan seuraavaa:

The Website Services are available only to individuals who are either (i) at least 13 years old, or (ii) who are under the age of 13 years old and who are authorized to access the Website by a parent or legal guardian. If you have authorized a minor to use the Website, you are responsible for the online conduct of such minor, and the consequences of any misuse of the Website by the minor. Parents and legal guardians are warned that the Website may display postcard images and other content that may be offensive to some.

Postcrossingiin voivat siis liittyä kaikki 13 vuotta täyttäneet henkilöt itsenäisesti TAI alle 13-vuotiaat, joilla on siihen huoltajan lupa. Viimeksi mainitussa tapauksessa huoltaja on vastuussa siitä, että alle 13-vuotias jäsen käyttää sivua ja käyttäytyy siellä sääntöjen sekä hyvien tapojen mukaisesti – siis esimerkiksi lähettää kaikki ne kortit, joihin on pyytänyt osoitteen.

Käyttöehdoissa huomautetaan myös, että osa postcrossing.comissa näkyvästä materiaalista saattaa olla lapsille sopimatonta (esimerkiksi kuvat postikorteista, joissa esiintyy alastomuutta).

Sinänsä postcrossing on mitä mainioin harrastus ikään katsomatta. Jos ajatus lapsen omasta tilistä arveluttaa, voi lapsi tutustua harrastukseen esimerkiksi huoltajan tilin avulla. Mikäli päädytään luomaan alle 13-vuotiaalle oma tili, tulee huoltajan osallistua aktiivisesti sen käytön valvontaan.

 

Voiko virallisella sivulla lähettää yksityisviestejä?2016-03-12T16:57:05+03:00

Postcrossing.com-sivustolla ei ole Foorumin tapaista yksityisviestimahdollisuutta (ks. U2U). Toisille käyttäjille on kuitenkin mahdollista lähettää ns. yksityisviestejä menemällä käyttäjän profiiliin ja klikkaamalla profiilista löytyvää linkkiä “Send *tässä käyttäjänimi* a message!”.

Klikattuasi em. linkkiä aukeaa lomake, johon voit kirjoittaa viestille otsikon ja sitten itse viestin. Painamalla “send”-nappia kirjoittamasi viesti lähtee suoraan käyttäjän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Tätä kautta lähetettyihin viesteihin voi vastata ainoastaan samalla tavalla; menemällä lähettäjän profiiliin ja klikkaamalla “Send *tässä käyttäjänimi* a message!” -linkkiä.

Lähetettäessä vastaanottaja ei saa tietää sinun sähköpostiosoitettasi etkä sinäkään vastaanottajan.

Miksi saan osoitteita lähinnä Eurooppaan?2016-03-09T11:54:16+03:00

Viime vuosina postcrossaajien määrä erityisesti Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa (myös Taiwanissa ja Kiinassa) on lisääntynyt hurjaa tahtia. Tällä hetkellä venäläisiä käyttäjiä on rekisteröitynyt melkein 75 000 – lähes 10 000 enemmän, kuin toisena olevia kiinalaisia. Maakohtaisia tilastoja tarkastellessa top-10-maiden joukosta peräti seitsemän on Euroopasta (https://www.postcrossing.com/explore/countries).

Tähän isoon eurooppalaisten joukkoon mahtuu myös iso joukko heitä, jotka lähettävät hyvin aktiivisesti – ja joiden pitäisi siis myös vastavuoroisuusperiaatteen mukaan saada paljon kortteja lähettämiensä vastineeksi. Samanaikaisesti niissä maissa, joissa käyttäjiä on vähemmän, ei ehditä lähettää siinä tahdissa, että eri maiden ja maanosien tilanteet olisivat tarpeeksi tasapainossa. Tämä “ongelma” on näkynyt jo jonkin aikaa siten, että osoitteita pyytäessä ei enää pystytä alkuaikojen tapaan takaamaan sitä, että kaikki matkalla olevat kortit olisivat eri maihin, vaan esim. Saksaan ja Venäjälle saattaa saada kerralla useita osoitteita.

Postcrossing-tiimi on tilanteesta tietoinen ja osoitteiden jakoperiaatteita pohditaan jatkuvasti, jotta vaihtelua olisi yksittäisen käyttäjän tilillä jokseenkin tasaisesti. Perimmäinen “ongelma” kuitenkin on, että eurooppalaisia käyttäjiä on huomattavasti enemmän kuin muista maanosista tulevia, jolloin suuri osa jaossa olevista osoitteista on pakostakin Eurooppaan.

Vaan tärkeintähän lienee alkuaikojen mukaisesti edelleen kortti ja ihminen sen takana.

Postikorttien kuvat Postcrossing.com-sivulla2016-03-07T16:26:28+03:00

Lähetetyistä ja vastaanotetuista korteista on mahdollista lisätä kuvat Postcrossing.com-sivulle. Tämä ominaisuus tuli käyttöön vasta muutama vuosi sivuston perustamisen jälkeen, minkä vuoksi vanhimmista korteista ei välttämättä löydy kuvia. Kuvien lisääminen ei ole pakollista.

Sinun on mahdollista ladata kuva lähettämästäsi kortista sivulle niin kauan, kunnes vastaanottaja on rekisteröinyt sen. Tämän jälkeen kuvan hallinta (lataaminen/poistaminen) siirtyy vastaanottajan vastuulle etkä voi enää vaikuttaa asiaan. Suosittelen siis lataamaan kuvan ennen kortin postittamista.

Mikäli saat itse kortin, jonka kuvaa lähettäjä ei ole ladannut valmiiksi sivulle, onnistuu kuvan lataaminen menemällä korttisivulle (esim. https://www.postcrossing.com/postcards/FI-100). Sieltä valitaan “Selaa” ja haetaan kuva omalta tietokoneelta. Lopuksi painetaan “upload file”, jolloin kuva latautuu sivustolle.

Huom! Mikäli kuva ei lataudu, se on joko liian iso tai liian pieni. Kokeile muokata kuvan kokoa jossain kuvankäsittelyohjelmassa ja kokeile uudelleen.

Jos lähettäjä on jo ladannut kortista kuvan, mutta et itse ole siihen tyytyväinen, on se mahdollista vaihtaa korttisivun kautta; kuvan yläpuolella lukee pienellä “X Delete”. Sitä klikkaamalla kuva poistuu ja voit halutessasi ladata uuden.

Jotkut crossaajat eivät halua pitää saamiensa korttien seinällä yhtäkään kuvaa. Mikäli vastaanottaja poistaa sinun lataamasi kuvan, et voi tehdä asialle mitään.

Multiview2016-03-04T10:02:25+03:00

Multiview tarkoittaa kirjaimellisesti “montaa näkymää” – siis sellaista korttia, jossa on useampi pienempi kuva samassa kortissa. Esimerkiksi tässä kortissa on kyse multiview-kortista.

Viewcard2016-03-04T10:00:20+03:00

Viewcard tarkoittaa postikorttia maisema- tai kaupunkiaiheella – siis perinteistä turistikorttia.

Joulupostimerkkien käyttäminen2018-12-02T19:37:18+03:00

Posti julkaisee perinteisesti vuosittain joulupostimerkit, jotka on tarkoitettu joulutervehdysten lähettämiseen kotimaassa. Näihin joulupostimerkkeihin on painettu maksumerkinnäksi lumihiutale-symboli ja ne käyvät sellaisenaan rajoitetun ajan (marras-joulukuussa, tarkista tarkka voimassaoloaika aina Postin sivuilta) kotimaan max. 50g painoisiin lähetyksiin.

Mikäli merkkejä jää kuitenkin ylitse, niin ei hätää – ne käyvät milloin tahansa maksuksi lähetyksiisi, kunhan vain lisäät tarpeeksi muita postimerkkejä niiden rinnalle.

Esimerkki: Vuoden 2018 kotimaan ikijoulupostimerkin arvo on 1,o5€ ja sen voimassaolo joulupostimerkkinä päättyy 12.12.2018. Tammikuussa 2019 haluan lähettää ulkomaille postikortin, johon haluan käyttää tätä ikijoulupostimerkkiä. Postikortin lähettäminen ulkomaille 1. luokassa maksaa 1,60€, joten liimaan korttiin tuon joulupostimerkin (1,05€), yhden 0,50€ merkin ja yhden 0,05€ merkin, jolloin yhteissummaksi tulee tuo vaadittu 1,60€.

Lumihiutale-symbolilla varustetut ikijoulupostimerkit käyvät maksuksi kotimaan joulutervehdysten lähettämiseen myös tulevina vuosina, sillä niiden hinta “elää” hinnanvaihteluiden mukaan (ks. kohta Ikimerkki).

Näiden kotimaan edullisempien ikijoulupostimerkkien lisäksi yleensä ilmestyy myös kotimaan (Suomen kartta -symboli) ja ulkomaan (maapallo-symboli) ikijoulupostimerkki, joiden arvo muuttuu hinnanvaihteluiden mukaan. Ks. kohta Ikimerkki.

Sain jotain muuta kuin postikortin – mitä teen?2016-03-01T19:57:08+03:00

Virallisella puolella on tarkoitus lähettää postikortteja. Joskus crossaajat lähettävät kuitenkin muita esineitä, jotka poikkeavat tästä säännöstä. Mikäli saat esimerkiksi…

  • ruokapakkauksesta leikatun kuvan
  • valokuvan
  • pahvinpalan
  • tyhjän kirjekuoren
  • kirjeen
  • paperilappusen,

jossa on osoitteesi ja ID-numero, ei kyse ole postikortista eikä saapunutta “korttia” tarvitse rekisteröidä. Ilmoita saamastasi esineestä Postcrossing-tiimille, joka voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Mikäli saat ns. taitetun kortin (engl. folded card) ts. onnittelukortin, tulee se rekisteröidä. Lähettäjälle voi kiitosviestissä ystävällisesti huomauttaa, että tarkoitus on lähettää perinteisiä postikortteja. Joissain kielissä sana “postcard” tarkoittaa sekä perinteisiä että onnittelukortteja, joten sekaannuksia voi silloin tällöin tulla.

Postcrossing-tapaamiset2016-02-29T14:53:37+03:00

Postcrossing-tapaamiset eli ns. -miitit ovat tilaisuuksia, joissa yleensä vaihdetaan kuulumisia ruoan tai kahvin ääressä sekä kirjoitetaan tietysti postikortteja. Jo kaksi postcrossaajaa saman pöydän ääressä muodostaa miitin, joten mistään suuresta spektaakkelista ei välttämättä ole aina kysymys.

Tapaamisia voi tällä hetkellä sopia esimerkiksi virallisen foorumin Suomi-ryhmässä:
http://forum.postcrossing.com/forumdisplay.php?fid=26

tai Facebookin Postcrossing Finland -ryhmässä:
https://www.facebook.com/groups/40241855267

Vuoden suurin postcrossaajia yhteen keräävä tapahtuma on perinteisesti ollut Hämeenlinnan Postikorttiparatiisi, joka järjestetään vuosittain syyskuussa.

Kortin rekisteröinti ja kiitosviesti2016-02-23T23:28:35+03:00

Hurray, sait korttipostia! Saapuneet kortit tulisi rekisteröidä mahdollisimman pian. Mikäli saamastasi kortistasi puuttuu ID-numero tai se on väärä, voit olla yhteydessä Postcrossing-tiimiin (Register a postcard > search the Postcard ID), jolloin sivuston ylläpitäjät yrittävät manuaalisesti selvittää oikean ID-numeron. Mikäli se löytyy, saat sen sähköpostina noin vuorokauden kuluessa.

Rekisteröinnin yhteydessä sinun on mahdollista kirjoittaa terveiset vastaanottajalle. Tyhjiä kiitosviestejä ei crossaajien keskuudessa juuri arvosteta, joten hyvien tapojen mukaista on kirjoittaa edes “Thank you”. Voit kiitoksen lisäksi vastata sinulle kortissa mahdollisesti esitettyihin kysymyksiin tai kommentoida korttia muulla tapaa, jos se on ollut erityisen mieluinen. Ajatuksella kirjoitettuja kiitosviestejä on mukava saada ja lukea!

Mitä kirjoitan postikorttiin?2016-02-23T23:22:03+03:00

Perusasiat ovat vastaanottajan osoite ja ID-numero, kaikki muu riippuu sinusta itsestäsi.

Monet päiväävät korttinsa, jotkut merkitsevät myös silloisen säätilan. Muuten voit kirjoittaa vaikkapa siitä, millainen päiväsi on ollut, esitellä itsesi lyhyesti, kertoa harrastuksestasi/perheestäsi/lemmikistäsi, jakaa salaisuuden tai muiston, kertoa kortin kuvasta… mahdollisuuksia on loputtomasti! Jos sanat eivät kulje, niin kukaan ei kiellä piirtämästä…

Jotkut crossaajat jopa antavat ideoita tekstiä varten profiileissaan.

Sanottakoon kuitenkin, että pelkkä lyhyt ja ytimekäs “Happy Postcrossing!” ei ole kovin toivottu korttiteksti crossaajien keskuudessa.

Postikortin lähettäminen kirjekuoressa2016-03-01T19:39:28+03:00

Jotkut postcrossaajat pyytävät profiilissaan lähettämään heille tulevat kortit kirjekuoressa. Voit halutessasi jättää noudattamatta tätä toivetta, sillä Postcrossing.comin säännöt eivät edellytä kuoren käyttöä.

Jos kuitenkin päätät laittaa kortin kuoreen, tarkista vielä, haluaako vastaanottaja sen kirjoitettuna (written) vaiko tyhjänä (unwritten; empty). Mikäli kirjoittamattomana, voit kirjoittaa ID-numeron joko kirjekuoreen tai erilliselle lapulle, jonka sujautat kuoreen yhdessä kortin kanssa.

Kuoressa tai ei – postimaksu on molemmissa tapauksissa sama.

Osoitteen ilmaiseminen muilla kuin latinalaisilla kirjaimilla2016-02-23T23:14:14+03:00