Virpi Pekkala on monen postcrossaajan suosikki ja hänen korttejaan on aina mukavaa lähettää ulkomaillekin. Kaikissa korteissa on hauskan kuvan lisäksi nimi, joka saa helposti naurahtamaan uudestaan. Nimet ovat sekä suomeksi, että ruotsiksi ja ovat niin nerokkaita molemmilla kielillä, että niitä haluaa selittää kirjoittaessaan korttia muun kielisille vastaanottajille.

Virpi kertoo piirtäneensä aina. Aiemmissa somistajan ja mainosgraafikon töissä piirtämistä ei saanut hänestä tehdä riittävästi. 60-luvun alkuvuosina hän oli lisätienesteikseen piirtänyt käsin mm. hää- ja vauvakortteja ja myynyt niitä suoraan Kalevala Korun Lahjavakkaan. Sinne hän oli maalannut myös pieniä puisia tauluja tontuista ja kansallispukuisista hahmoista, jotka hänen miehensä Upi Pekkala kehysti. Korttien ja taulujen myynti siirtyi siitä Naisten messuille ja 80-luvulla Forma messuille. Kortit rupesivat hitaasti myymään paremmin ja kohta niitä kaikkia ei enää olisi ehtinyt piirtää käsin ja oli aika siirtyä painettuihin kortteihin.

Pekkala Oy

Vuonna 1980 Pekkalat perustivat Pekkala Oy:n. Heillä on toimiva työnjako, Virpi piirtää ja Upi tekee käytännöllisempänä kaiken muun. Firman alkuaikoina he kävivät täyttämässä yhdessä myyntitelineitä esimerkiksi kaikissa pääkaupunkiseudun Stockmanneissa sekä Akateemisessa kirjakaupassa. Korttitelineiden täyttäminen oli kokopäivätyö ja joulun aikaan sitä piti tehdä vähintään viikoittain. Vielä puolitoista vuotta sitten Virpi Pekkala kävi täyttämässä Suomalaisen kirjakaupan telinettä ja tunnisti omien korttiensa ihailijan. Ostaja katsoi kuvan, käänsi heti kortin toisin päin, luki sen nimen ja hihitti itsekseen.

Pekkala Oy:n korttien painosta on aina vastannut Painojussit, Keravalla. Painojussien kanssa Pekkalalla on ollut pitkä ja hedelmällinen yhteistyö. Hänen ei tarvitse käydä painossa tarkistamassa vedoksia, vaan luottaa, että hänen ”punaisensa” tunnetaan, eikä virheitä synny. Alkuun postikortteja painettiin 1000 tai kaksi tuhatta ja parhaina vuosina 10 000 kappaletta. Alkukauden tuotanto on pääosin loppuunmyyty, eikä vanhoista korteista ole otettu uusia painoksia. Osaa niistä Pekkala on kuitenkin piirtänyt hieman uusiksi ja niistä Paletti on saanut ottaa uusintapainoksia.

Taiteilua myös Islannissa ja Japanissa

Perhe Pekkala on myös matkustanut maailmalla tekemässä Virpi Pekkalan työtä tunnetuksi muun muassa Islannissa ja Japanissa. Islannissa Virpi Pekkala kiersi päiväkoteja lastenkirjan satavuotisjuhlan kunniaksi. Päiväkodeissa hänen Karoliina-kirjojaan luettiin ääneen ja Pekkala piirsi tarhan kuuntelevat lapsukaiset kuvaksi, jonka he sitten saivat seinälleen. Japanin Hokkaidossa Rusutsu Resortissa Virpi Pekkala piirsi ja suunnitteli hotellin ja myymälöiden logoja ja teki karusellin vieressä hotellivieraista hauskoja pikamuotokuvia neljä tuntia päivässä, kaksi tuntia aamupäivällä ja lounaan jälkeen toiset kaksi tuntia. Se oli melkoinen työrupeama.

Yritysten tilauskorteissa runsas savotta

Virpi Pekkala on tehnyt paljon kortteja myös kotimaisille yrityksille, Punaisen Ristin Veripalvelulle ja esimerkiksi merimieskirkolle. Yrityskortteja tilattiin ennen aina runsaasti joulun alla ja niistä löytyi aina yllättäviä haasteita. Pekkala muistelee esimerkiksi autofirman kortteja, jotka piti aina tarkistuttaa ennen painoa, että auto oli aidon näköinen. Periaatteena hänellä oli ottaa asiakkaakseen vain yksi yritys yhdeltä alalta, niin ettei esimerkiksi kaikkien pankkien joulukortit olisi olleet hänen piirtämiään.

Nykyisin hänen töitään julkistaa pääasiassa Paletti ja se hoitaa myös korttitelineiden täydennyksen ja aikaa jää enemmän luovalle työlle. Toinen apu hänelle on Virpi Pekkala -kerho ry, joka on toiminut jo lähes 15 vuotta. Sen aktiivijäsenet ovat kaikki Virpi Pekkalan korttien keräilijöitä. Virpi Pekkala -kerho on tehnyt muun muassa kaksi upeaa postikorttiluetteloa hänen töistään. Luettelot eivät ehdi olla aivan ajantasaisia, koska Pekkala piirtää jatkuvasti lisää kortteja. Kolmas postikorttiluettelo on tekeillä. Kerho on myös osallistunut erilaisiin esittely- ja myyntitapahtumiin ja järjestänyt jäsenilleen tapaamisia, retkiä ja vaihtomahdollisuuksia.

Virpi ja postcrossing

Pekkalan kuvitukset postcrossingyhdistykselle

Virpi piirsi postcrossingyhdistykselle miittikortin ja omakuvapostimerkin Tampereen kansainväliseen postcrossing-tapaamiseen.

Postcrossingista Pekkala kuuli ensimmäisen kerran Pekkalaseuran jäseniltä, joista moni harrastaa luonnollisesti myös Postcrossingia. Kun häntä pyydettiin Suomen postcrossingyhdistyksen vuoden taiteilijaksi, hän oli jo ehtinyt tavata useita postcrossaajia ja ilahtui yhdistyksen pyynnöstä. Yhdistyksen jäsenkortin hän piirsi miltei siltä istumalta. Tampereen suuren kansainvälisen tapahtuman postikorttiin valikoitui Tampereen symboliksi luonnollisesti Näsinneula ja kuvaan pääsi onnellinen postcrossaaja ja maailmalle lentävät postikortit. Postimerkkiin pääsi myös postikortti, Suomen lippu ja Suomen kansalliskukka kielo.

Tuotantoa julkaistu myös mm postimerkkeinä

Virpi on piirtänyt muitakin postimerkkejä: vuoden 2003 joulumerkit, vuoden 2005 pääsiäismerkit ja vuoden 2006 kesämerkit. Hän on luonut myös joulukalentereita, lahjapapereita, kasseja, kirjeensulkijamerkkejä, kuvittanut kirjoja ja maalannut tauluja akryyliväreillä.

Joulupostikorttimaalari ja sadunkertoja

Virpi piirtää kaikki kortit käsin. Hän aloittaa hahmottelemalla kortin lyijykynällä, maalaa sen jälkeen akvarelleilla ja viimeistelee työn rapido-kynällä. Hän tekee kaikki työt siihen kokoon, jossa ne on tarkoitus julkaista. Pekkala kertoo, että suurilla taideteoksilla on aina nimi, niin toki hänenkin postikorteillakin sellainen pitää olla. Jokaiseen korttiin mahtuu pieni tarina. Pekkala on pohjimmiltaan sadunkertoja ja joulupostikorttimaalarin työ on hänen tapansa kertoa niitä.