Finlands postcrossingföreningens val av Årets konstnär 2022 tar oss till Åland, som passande nog firar 100 år av självstyre i år. Här bor Niclas Nordlund, född 1965, som sedan 2018 verkar som frilansfotograf på heltid och vars vykort har uppskattats stort av lokala postcrossare och andra snigelpostentusiaster. Niclas bilder har i nuläget blivit till cirka 40 vykort som visar upp landskap, djur och natur på Åland.

Postcrossingföreningens medlemskort för 2022 – bild: Niclas Nordlund
Niclas minns att fotograferingen alltid har funnits i hans liv i en eller annan form, åtminstone sedan tonåren. Som tillvalsämne i högstadiet valde han då en kombination av idrott och fotografi, vilket han tyckte lät intressantare än att studera det finska språket. Idrottsdelen av tillvalsämnet följde med Niclas in i vuxen ålder, då han bland annat har hållit på med skidskytte, och därtill engagerat sig i de typiska åländska hobbyerna jakt och fiske.
För ungefär 10 år sedan valde Niclas dock att lägga geväret på hyllan och byta ut det mot kameran. Med tiden kände han mer och mer respekt för naturen, och ville hellre bekanta sig närmare med djuren än att döda och skrämma dem. Då han väl kom igång med fotograferingen dröjde det inte länge innan hans inre tävlingsmänniska kom fram och ville förbättra bilderna, vilket ledde till att intresset utvecklades och mer tid och ansträngning lades på hobbyprojektet.
Vykort nr. 51/2022 och 52/2022
Med tiden började personer i Niclas närhet uppmuntra honom att göra något av sina bilder. Resan började med enstaka tavlor, som sedan blev flera, och därefter ett antal andra produkter. Fotandet var dock fortfarande ”bara” en hobby, som han skötte vid sidan av ett vanligt heltidsjobb. Med tiden blev det svårt att hitta tid och energi för fotograferingen, och då det som varit en rolig hobby började kännas jobbigt att ta itu med stod Niclas vid ett vägskäl. Han valde då bort sitt trygga och stadiga jobb för att satsa på fotograferingen på heltid.
Detta har inte alltid varit lätt, och Niclas berättar att han flera gånger varit nära att ångra sitt val. Det första året då han jobbade som fotograf ”på riktigt” kom nämligen coronapandemin, vilket ledde till att planerade uppdrag ställdes in och försäljningssiffrorna försämrades. Utöver det medger Niclas att han inte ännu helt och hållet har vant sig vid att hans ekonomiska framgång är beroende av kreativitetens nyckfullhet. Pressen att konstant vara kreativ för att få en inkomst är problematisk, då resultatet aldrig blir bra om man måste tvinga fram idéer.
Lyckligtvis ser 2022 ut att äntligen bli ett betydligt bättre år. Pandemiläget har förbättrats, fler evenemang ordnas, turistsäsongen på Åland håller på att komma igång – och Postcrossingföreningens utmärkelse som årets konstnär har redan gett positiva effekter för Niclas. Han har nu planer på att expandera sin verksamhet, till exempel genom att så småningom lansera en egen hemsida där man kan köpa hans vykort och andra produkter. Dessutom han har införskaffat en drönare, med vilken han hoppas kunna fånga den åländska naturen på bild ur nya vinklar.
Vykort nr. 50/2022 och 13/2021
De första vykorten
Hur kom det sig förresten att Niclas började göra vykort av sina bilder? Han berättar att idén kom från ägaren till Mariehamns Bokhandel, där Niclas under en period jobbade extra. Under många år hade utbudet av åländska vykort som såldes vid turiststråket i Mariehamn varit exakt detsamma, och det fanns en efterfrågan på något nytt och annorlunda. Niclas kort skulle visa sig bli mycket uppskattade, och den positiva feedbacken ledde till att han vågade satsa på vykorten och utöka mändgen motiv. I nuläget har Niclas 6 olika vykortsställningar runtom på Åland där man kan köpa hans 40 olika vykort.

Frimärken 2017 och 2018. Bild: Åland Post
Två av Niclas bilder har dessutom förevigats som frimärken hos Åland Post: EUROPA-frimärket med Kastelholms slott i vinterskrud år 2017, och sepac-frimärket under rubriken ”spectacular views” år 2018. Båda gångerna var det Åland Post som tog kontakt med Niclas efter att de hade sett specifika bilder som de ville göra frimärken av. Frimärkena uppskattades även av användarna, och motivet av Kastelholm röstades fram till det näst vackraste EUROPA-frimärket år 2017.
Naturfotografering inspirerar mest
Niclas håller främst på med naturfotografering, och berättar att receptet för att lyckas med en bild innehåller en stor dos planering men också en skopa tur. För att få en bra bild behöver man ta i beaktande både platsen, vädret och ljuset och planera efter det – men samtidigt är naturen oförutsägbar, vilket gör att den ibland bjuder på en massa spännande händelser och andra gånger ingenting. Oavsett situation påpekar Niclas att det i all typ av fotografering krävs flexibilitet och anpassning till situationen för att få till bra bilder.
Vykort nr. 16/2020 och 12/2021
Vill man bli en bra fotograf gäller det också, precis som med alla andra kreativa uttryckssätt, att hitta sin egen stil. Niclas har ingen formell utbildning inom fotografi, utan är självlärd med hjälp av försök och misstag (och internet). Han har däremot hållit en fullsatt kurs i fotografi på Medborgarinstitutet i Mariehamn, där det visade sig att många ville lära sig fota ”som honom”. Han påpekade då att världen inte behöver 20 fotografer som tar likadana bilder som honom – tekniken kring fotande kan han ge tips om, men en egen nisch behöver man själv hitta eller skapa.
För att ett fotografi i råformat ska bli en gångbar bild att använda krävs en viss mängd redigering, till exempel genom att justera ljus och lätta upp skuggor. Detta gör Niclas själv, men han är mycket noga med att vara originalscenariot trogen och hålla sig till naturliga färger. Han kan ta bort enstaka störande objekt ur sina bilder – till exempel om en fågel flyger in i kanten av bilden i sista sekunden – men han skulle aldrig lägga till något i en bild som inte fanns där från början. Niclas blir besviken på fotografer som ”fuskar” genom att manipulera sina bilder på detta sätt, då slutprodukten då inte blir autentisk.
Mycket förarbete bakom varje bild
Man förstår lätt den frustrationen då man hör vilket enormt arbete som ligger bakom vissa av Niclas bilder. Flera av bilderna i Postcrossingföreningens kortserie har involverat båtfärder i olika former, och vissa av dem är tagna direkt ur båten (t.ex. Marhällan fyr och Kobba Klintar). För bilden Kastelholms Slott övernattade Niclas i sin båt i närheten av slottet en natt under senhösten för att strategiskt fånga slottet i soluppgången i dis. Han hade också planerat att någon gång ta bilder sittande i sin renoverade 60-talskajak i mahogny – men kajaken visade sig vara lite för ostadig för att han skulle våga bege sig ut i den med sin dyra kamera. Hans kompis fick istället agera fotomodell i kajaken för bilden Kajakpaddling i Käringsund.
Niclas Nordlunds vykort från föreningens vykortsserie
Det är ändå Niclas djurvykort för föreningen som har de roligaste och mest imponerade bakgrundshistorierna. Kattungen och Räven i Föglö var båda djur som Niclas fick höra talas om via sina bekanta, och som sedan fick bli förevigade på bild. Kattungen var relativt lätt att fånga på bild med hjälp av människorna som tog hand om den, men räven Gunnar krävde mer arbete. Gunnar var skygg, men tyckte om en viss sorts hundkorv som människorna i hans närhet brukade mata honom med. Niclas fick övernatta i en stuga i närheten av området där Gunnar brukade röra sig, och placerade då ut hundkorven strategiskt i ett mönster som ledde fram till en stor sten. Det tog tid, men Gunnar kom till sist fram och följde spåret fram till stenen där Niclas kunde föreviga honom i perfekt solljus.
Niclas Nordlunds vykort från föreningens vykortsserie
Ejdrarna ligger Niclas varmt om hjärtat
Djuren som ligger närmast Niclas hjärta är ändå Ejdrarna, som han ofta förevigar på fotografier i olika former. Han berättar att ejdrarnas närvaro och gudingens rop för honom är starkt förknippade med Åland, men att man nu ser och hör dem mer och mer sällan i och med att ejdern håller på att utrotas. Detta är till stor del på grund av havsörnen, som fortfarande är fridlyst efter att tidigare ha varit utrotningshotad, och vars antal därför har ökat stort. Ibland äter örnarna ejdrarna direkt – andra gånger skrämmer de bort ådorna vilket gör att andra fåglar, såsom kråkor, kan ta ejderäggen.
Niclas har aktivt engagerat sig i frågan genom både insändare i lokaltidningarna och konkret skyddsarbete i områden där ejdrarna håller till, men populationen fortsätter att minska på ett oroväckande sätt. Han vill gärna genom sina kort sprida ordet om problemet, och förstås dokumentera ejdrarna för den framtida generation som kanske inte kommer kunna se fåglarna fritt i naturen.
Niclas har förevigat inte bara ejdrarna, utan även deras största fiender, på bild. Vykortsbilden på Örnen och kråkantogs tidigt på våren efter flera dagars väntan. För att kunna ta ögonblicksbilder som denna berättar Niclas att han byggde en koja av granris och pinnar där han kunde krypa in i en sovsäck och ligga och vänta på att naturen skulle servera honom ett motiv. Väntetiden i kalla temperaturer kunde bli väldigt lång för väldigt få bra fototillfällen. Att använda Photoshop för att få in en örn i ett foto känns definitivt som fusk i jämförelse!
Niclas Nordlunds vykort från föreningens vykortsserie
Niclas och Postcrossing
Vad vet Niclas då om Postcrossing? I och med samarbetet med postcrossingföreningen så känner Niclas till både det grundläggande konceptet och förfarandet vid postcrossingmöten, men han har inte själv deltagit i projektet. Han skickar i och för sig vykort till sina vänner i Norge ibland (med sina egna motiv, såklart!), men föredrar i övrigt att uttrycka sig i bilder än i ord.
Till de finländska postcrossarna vill Niclas hälsa ett stort tack för utmärkelsen som årets konstnär.
Text: Felicia Järnström
Intervjubild och inspelning: Marko Kulmala
Intervju med Niclas 21.5.2022, Ålands Distillery, Sund
Årets Konstnärer 2016-2021
Niclas Nordlund är föreningens sjunde Årets Konstnär. Tdigare Konstnärer har varit Inge Löök (2016), Virpi Pekkala (2017), Hannu Hautala (2018), ja Minna Lehväslaiho (2019), Taneli Eskola (2020) ja Minna L. Immonen (2021).
Niclas i sociala medier
Du kan följa Niclas konton i sociala medier, t.ex. På Instagram @nic.nord.photo och på Facebook @niclasnordlundfotograf.